Laatste redmiddel voor (bijvoorbeeld) Grafische kaart reparatie

Howto

We kennen het allemaal. We zijn lekker op de computer bezig….. weg beeld….of rare strepen freezing beeld… in ieder geval gaat het niet goed met de beeldkaart.

Drivers verwijderen, opnieuw installeren (als je nog wat beeld hebt)…. geen resultaat.

Kaart in andere computer….. ooh jee, ook niet goed kaart is dus kapot.

Wat kun je nog doen? Stook de oven op tot 175 graden Celsius.
Demonteer zoveel mogelijk delen (ventilatoren en andere plastic onderdelen die niet tegen de warmte zouden kunnen) verwijder van de GPU de achtergebleven warmte geleidende pasta met alcohol, wattenstaafje en keukenpapier.

Als de hoofdprint is gestript zorg je ervoor dat het rooster midden in de oven is geplaatst, je 4 balletjes van aluminiumfolie gerold hebt (of twee langere rolletjes) die je tussen het rooster en de kaart in legt ( op de uiterste hoeken van de kaart, zodat de kaart/print geen direct contact heeft met het rooster)

10 minuten instellen en laten bakken. Na deze 10 minuten de oven uizetten en deur op kier zodat de kaart/print rustig kan afkoelen (minimaal 30 minuten)

Monteer alles weer op de kaart en kijk wat er van geworden is en of hij het weer doet.

Wat gebeurd er nu eigenlijk in die oven?

Wat er gebeurt in de oven is het volgende:
Er zitten onnoemlijk veel componenten op de kaart gesoldeert met tin. Door oververhitting en/of ouderdom kan het zijn dat de tin loslaat of brokkelig wordt en er één of meer contacten (veelal bij de GPU want deze wordt het meest warm) loslaten.

Door de kaart in de oven op 175 graden celsius te leggen wordt de tin verwarmt en weer wat vloeibaarder en kan het zijn dat de losgelaten punten weer vast smelten.

Door langzaam te laten afkoelen blijft de verbinding goed en kan het simpelweg zijn dat je nog een mooie tijd verder kan met de kaart. (heb je even tijd om te sparen voor een nieuwe)

Bovenstaande bezigheid is op eigen risico.

PS.: Dit proces kun je voor meerdere doeleinden gebruiken. Zo is het bijvoorbeeld bekend dat bij mobiels zoals de LG G3 het moederbord dezelfde problemen kan krijgen. Dan kun je met dit truckje in iedergeval misschien nog even wat data redden van je telefoon.

PS (nog een keer): Ik heb vandaag (29-10-2018) een videokaart op deze manier aan de praat gekregen ie het slecht op de D-sub aansluiting en niet meer op de HDMI-aansluiting wilde doen (melding: “resolution out of range”). Ik ben benieuwd hoe lang hij het gaat doen.

UPDATE: grafische kaart is nu, 21-11-2019, nog steeds in werking.

 

Deel dit product

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.